Bezuinigen tijdens carnaval

Laatst bewerkt op: 03 februari 2023

Goedkoop carnaval vieren in 2023

Een biertje gaat tijdens carnaval dit jaar op sommige plekken wel drie euro vijftig kosten. Heb je dit jaar ook minder te besteden dan andere jaren, maar wil je tóch volop carnaval vieren? In dit artikel geven we je tips voor besparing. Veel mensen besparen op hun outfit, maar naast goedkope carnavalskleding kopen, kun je nog véél meer doen om de hand op de knip te houden 😉

Hieronder zetten we wat tips voor je op een rijtje:

Goedkope carnavalskleding kopen of herbruiken

Je kunt natuurlijk op zoek gaan naar goedkope carnavalskleding of tweedehands shoppen, maar ook een carnavalsbeurs bezoeken is een goed idee. Heb je daar geen zin in of tijd voor? Dan kun je natuurlijk ook je ‘pekske’ van voorgaande jaren herbruiken. Kies bijvoorbeeld voor andere accessoires, make-up of geef er een andere touch aan door een nieuw laagje toe te voegen. Natúúrlijk is het leuk om ieder jaar origineel voor de dag te komen, maar in the end: who cares? Zeker na een aantal biertjes 😉

In Limburg is trouwens gebruikelijk om voor élke dag een andere outfit te hebben, maar zit het er niet in, dan zit het er niet in. Maak het vooral bespreekbaar. Wedden dat je niet de enige bent?

Zelf knutselen

Wil je je huis versieren en heb je kinderen? Maak van oude dozen en ander afval leuke carnavalsversiering of -muziekinstrumenten. Wat dat betreft zijn kinderen het perfecte excuus om niet de deur uit te gaan 😉

Zo kun jij bijvoorbeeld ook thuis een carnavalsoptocht houden met je speelgoed:

Organiseer thuis een carnavalsfeestje

Als je dan tóch je huis zo mooi versierd hebt; organiseer thuis eens een carnavalsfeestje. Nodig wat leuke vrienden of buren uit en zet een leuke carnavals-livestream op. Regionale tv-zenders zenden tegenwoordig vaak bijna alle grote carnavalsevents live uit. In Coronatijd hebben we ontdekt dat we thuis bést een gezellige carnavalsbijeenkomst kunnen organiseren.

Koop geen nieuwe producten die je toch weer weggooit

Leuk die confetti en serpentine, maar deze gaan regelrecht de prullenbak in na carnaval. Ook zónder deze producten kun je in principe prima carnaval vieren. Bekijk ook eens duurzame alternatieven voor confetti en glitters.

Koop eten en drinken op tijd in

Houd de folders en aanbiedingen in de gaten en koop op tijd je carnavalsboodschappen in. Veel producten, bijvoorbeeld soep, aardappelen (stamppot) of andere ingrediënten die je tijdens carnaval nodig hebt om een goede bodem te leggen, zijn zo nu en dan in de aanbieding.

Je kunt natuurlijk ook zelf de keuken induiken, bijvoorbeeld voor het maken van lekkere worstenbroodjes:

Drink thuis in en leg een goede bodem

Ga je toch de hort op? Drink dan thuis in. Dat mag dan logisch klinken, maar het is zéker in deze tijden een fijne bijkomstigheid. Als je met een licht roesje naar het café vertrekt, scheelt je dit een hoop centjes. Dit geldt óók voor eten: leg thuis een goede bodem, zodat je niet meteen 3 muntjes uit hoeft te geven aan een bakje kibbeling 😉

Kleed je warm aan

Ga je thuis indrinken? Zorg er dan voor dat je warm aangekleed bent (carnaval = laagjes) en vraag ook je carnavalsgasten zich warm aan te kleden. Zo hoef je de thermostaat in ieder geval niet hoger te zetten.

besparen carnaval

Haal je eigen drankjes

Het is sowieso een goed plan om je eigen drankje te halen en niet mee te doen met rondjes. Zo houd je overzicht over wat je uitgeeft.

Carpoolen en bobben

Tjsa, als je écht moet bezuinigen, is het misschien verstandig als je de bob bent. Je kunt dan zelfs de benzinekosten verdelen. Wil je bezuinigen op ov? Kies dan voor een carnavalsfeestje dichterbij huis, want ook dáár is het hartstikke leuk.

Carnavals-spaarpotje

Vergeet ook het ouderwetse spaarvarken niet! Doe in de weken voor carnaval telkens wat klein geld in een speciaal carnavals-spaarpotje. Tegen die tijd voelt het zeker als een extra centje.

Wees er open over

Het allerbelangrijkst: wees open over het feit dat je niet zoveel te besteden hebt. Het is tegenwoordig helaas eerder regel dan uitzondering en niemand zal het erg vinden. Ze zijn al superblij dat je erbij bent 🙂 Je houdt er namelijk pas écht een kater aan over, als ook je bankrekening het niet aan bleek te kunnen…

Carnaval draait vooral om verbinding, verbroedering en samen plezier hebben. Dat kan óók met de hand op de knip. Alaaf!

Wil je ook een goede tip delen over besparing rondom carnaval? Mail redactie@carnavalsfan.nl.

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal