Lossss tijdens halfvasten

Waarom vieren we halfvasten?

Dit weekend is het weer halfvasten, een belangrijk event gerelateerd aan carnaval. Het wordt vaak gevierd in combinatie met een halfvastenoptocht, maar niet altijd. In Kruikenstad bijvoorbeeld, vindt geen optocht plaats, maar wél een gezellig halfvastenfeestje.

Halfvasten vindt plaats als de vastentijd halfweg is en dat wil zeggen de vierde zondag in de christelijke vastentijd gevierd. Drie weken later vindt het Paasfeest plaats. Tijdens carnaval vieren we namelijk de start van de vastentijd, waarover je meer kunt lezen op de pagina over de geschiedenis van carnaval.

Halfvasten-optochten

Een geschiedkundige verklaring over het ontstaan van het woord carnaval, is dat het een verbastering is van het Latijnse woord voor scheepswagen, ‘carrus navalis’ een verwijzing naar de optochten. Tijdens halfvasten vinden er ook veel halfvasten-0ptochten plaats in bepaalde dorpen en steden.

Tijdens deze halfvastenoptochten rijden vaak de mooiste wagens (winnaars) mee. Ook komt het voor dat wagens op deze dag verkocht worden aan andere carnavalsgroepen, die de wagen vervolgens als basis gebruiken voor hun carnavalswagen van volgend jaar.

Daaromheen vinden leuke feestjes plaats waar vaak bekende carnavalsartiesten uitgenodigd worden.

halfvasten vieren

Halfvasten vieren in 2023

Wil je in 2023 ook nog een leuk halfvastenfeestje meepikken? Bekijk in onze carnavalsagenda waar je allemaal halfvasten kunt vieren in 2023. Na alle halfvastenfeestjes, kijken we natuurlijk allemaal weer met smart vooruit naar d’n elfde van d’n elfde 2023 en carnaval 2024.

Alaaf!

 

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in