Carnaval 2023: superdruk en als vanouds

Een kort (foto)verslag van carnaval 2023

Carnaval en Vastelaovend 2023 waren weer als vanouds: de sfeer was uitgelaten, er waren alléén maar blije gezichten te zien en Carnavalsfans hadden er na twee Coronajaren weer volop zin in. Verbinding, verbroedering en even alles vergeten: alle clichés waren weer waar.

Ook het weer hielp een prima handje mee. Ondanks regenachtige periodes was het niet koud en ook was de windkracht niet te sterk voor optochten.

Helaas waren er ook een aantal aanhoudingen/mishandelingen en vond er een vervelend ongeval plaats tijdens de optocht in Oldenzaal (Boeskoolstad). Daarnaast zijn verschillende feestvierders met verwondingen of alcoholvergiftiging in het ziekenhuis beland. Toch bleef het glas ook in deze carnavalssteden altijd halfvol 😉

Dit is in ieder geval hoe het fantastische carnaval 2023 onze boeken ingaat:

Grote drukte en veel bier

Het was tijdens carnaval 2023 overal ontzettend druk. Den Bosch (Oeteldonk), meldde zondag zelfs dat het zo druk was dat feestvierders het centrum beter konden mijden en ook Tilburg (Kruikenstad) ontplófte zondag tijdens D’n Opstoet.

In het Brabantse Mill (Ut Gèrmelaand), moest een kroeg bij verschillende collega-zaken fusten bier gaan halen omdat het bier er zó hard doorheen ging. Zo kregen we nog meer meldingen van ongelofelijke, maar altijd gezellige carnavalsdrukte.

Optochten en populaire thema’s

Ondanks de problemen waar wagenbouwers dit jaar mee moesten delen (gestegen energie- en materiaalkosten en afgehaakte bouwers), waren er prachtige (verlichte) carnavalsoptochten te zien.

Er werd veel aandacht geschonken aan originele outfits en als vanouds werden actuele thema’s als de stikstofcrisis op de hak genomen. Ook de ‘satisfyer’ bleek een populair topic. Op een aantal plekken was er wat ‘geklaag’ over te weinig mooie grote wagens, maar over het algemeen genoten deelnemers én kijkers volop.

Carnavalshits en populaire kleding

Traditionele carnavalshits werden ondertussen flink grijs gedraaid in combinatie met nieuwe hits en hardstyle carnaval.

Ook carnavalsartiesten en andere feestacts zaten bomvol geboekt. De act Gullie & Lanterfantje won met het nummer Ladders Zat ‘Kies Je Kraker’ en in Limburg was onder andere het duo Pruuf Mar (winnaar van het LVK 2023) veelvoudig te bewonderen.

Onder de outfits die door meerdere feestvierders aangekocht werden, bleek vooral het felgekleurde trainingspak favoriet.

Nieuwigheden

Ook werden er nieuwe trends gezet in 2023: in Nijmegen (Knotsenburg) vond een volledig uitstootvrije optocht plaats (Ummegang) en in Bergen op Zoom (Krabbegat) vond een vreedzame demonstratie plaats, die gericht was op toelating van vrouwen binnen de carnavalsvereniging.

Betty (Christel de Laat/Roeptoetgat) scoorde met haar ‘Anti-kater Frikandellen Friettosti’ en in Helmond (Keiestad) maakte een groep mannelijke dansmariekes furore onder de naam ‘Dansmario’s’.

Ook werd carnavalsjaar 2023 het jaar van de implementatie van de kunststof statiegeldbekers in meerdere steden. Een geslaagd experiment.

De wagens zijn inmiddels afgebroken en de nieuwe motto’s zijn bekend. Op naar d’n elfde van d’n elfde en carnaval 2024 met weer heel veel líéfde voor dat feest!

Een kort fotoverslag:

optocht mierlo 2023 verslag carnaval
Behoeftes doen tijdens de optocht in Mierlo
optocht oeteldonk 2023
Vol spanning wachten op de Grote Optocht in Oeteldonk
optocht in heerlen
Uitgelaten sfeer tijdens de optocht in Heerlen
Verlichte optocht tubbergen twente
Prachtige poppen trekken de aandacht tijdens de verlichte optocht in Tubbergen
carnaval kruikenstad 2023 verslag carnaval
CV de Badpakken vierde weer als vanouds carnaval in Kruikenstad
Danny Pouwels in heerlerheide
De Limburgse carnavalsartiest Danny Pouwels op de markt in Kerkrade
carnaval heerlen 2023
Vastelaoves-selfie in Heerlen (Heële)
dansmario's fijnfisjenie café
De Dansmario’s uit Helmond bezochten ook het Fijnfisjenie Café
Presentator Erwin Lennertz en zangeres Nancy Hardy maken een Vastelaoves-selfie tijdens de Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale
kroegentocht cuijk 2023
De kroegentocht in Cuijk werd weer drukbezocht op carnavalsdinsdag
metworst 2023
Veel carnavalspubliek voor de Metworstrennen in Boxmeer
mertzitting gennep 2023
Gezellige drukte tijdens de Mertzitting in Gennep
oetelkonzert 2023
Ieder jaar, op de dinsdagavond vóór carnaval, organiseert CV de Oetels het Oetelkonzèrt
kroegentocht cuijk carnaval 2023
Ook Buurman en Buurman liepen de Kuukse elfkroegetocht
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in