Carnaval in Sassendonk

Sassendonk: carnaval vieren in Zwolle

Zwolle (Overijssel), heet tijdens carnaval ook wel Sassendonk. De stad heeft verschillende carnavalsverenigingen en groepen, waarvan de grootste De Eileuvers is. Sassendonk is inmiddels één van de grootste carnavalssteden boven de rivieren en de binnenstad is tijdens carnaval supergezellig en bruisend. De kleuren die je vaak terugziet zijn blauw en geel, de kleuren van De Eileuvers.

Eileuver is het Zwolse dialect voor ooievaar, maar waar komt de naam Sassendonk dan vandaan? In 1971 werd de naam Sassendonk geïntroduceerd door de toenmalige stadsprins van de Eileuvers. Prins Mans I (Zijne Hoogheid), kwam met de leus: “Een Eileuver heeft een goede dronk, want hij komt uit Sassendonk”. De leus werd zó’n succes, dat Zwolle nu nog steeds Sassendonk heet.

Sassendonk staat bekend om bijzondere en prachtige carnavalskostuums en lijkt wat dat betreft op hoe ze het in Limburg vieren. Echte Carnavalsfans zijn al lang van tevoren bezig met de voorbereidingen en idealiter overtref je je creatie van het jaar ervoor 😉

Prins der Eileuvers

C.V. de Eileuvers levert de Stadsprins (Prins der Eileuvers) van Sassendonk en deze wordt op of rond 11 november tijdens de zittingsavond bekendgemaakt. Deze komt samen met twee adjudanten omhoog uit het Eileuversnest. Daarnaast is er ook een stadsjeugdprins of -prinses. Ze krijgen tijdens carnaval de sleutel overgedragen van de burgemeester van Zwolle.

Carnavalsdrankje het Blauwe Handje

In de tijd van Prins Mans I ontstond ook het carnavalsdrankje het Blauwe Handje. Het is een glaasje brandewijn met bruine suiker. Het verwijst naar de geuzennaam Blauwvingers, de bijnaam van Zwollenaren. Je kunt eigenlijk geen carnaval vieren in Sassendonk en het blauwe handje overslaan 😉

Grote Markt

Het Zwolse carnavalsfeest barst vrijdagavond los als op de Grote Markt de ooievaar (de Eileuver, het symbool van De Eileuvers) wordt opgezet. Het opzetten van het Eileuvernest is een evenement an sich en vanaf dan is de carnaval begonnen.

Grote Sassendonkse Carnavalsoptocht

Op carnavalszaterdag vindt de Grote Sassendonkse Carnavalsoptocht plaats. De optocht trekt tienduizenden mensen en heeft ieder jaar een slogan. De optocht is uitgegroeid tot één van de grootste optochten van het Noorden en is een grote publiekstrekker voor de hele regio geworden.

Sassenbonkers

Een bijzonder initiatief is carnavalsvereniging de Sassenbonkers, die o.a. fan zijn van hardstyle carnaval en guilty pleasures. Ze willen graag ieder jaar een bekende Nederlander als prins of prinses naar Sassendonk halen.

Voor jeugd en jongeren zijn er de Eipiepers en Uiverstampers.

Carnaval in Sassendonk in 2023

Wil je carnaval vieren in Sassendonk? Doen, je bent van harte welkom! Carnaval vindt in 2023 plaats van vrijdag 17 februari t/m dinsdag 21 februari. Je kunt naast op de Grote Markt ook carnaval vieren in de Diezerstraat, Voorstraat, Luttekestraat en Kamperstraat.

Bekijk in onze carnavalsagenda welke grote carnavalsevents je kunt bijwonen in 2023.

 

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in