Vastelaovend in Heerlen - Heële

Vastelaovend in Heerlen

Heerlen (Heële) is een supergezellige carnavalsstad. Buiten Vastelaovend om, wordt het ook wel de urban-hoofdstad van Zuid-Limburg genoemd. Net als elders in Limburg wordt in Heerlen hoofdzakelijk straatcarnaval gevierd, dat op en rond de cafés in het centrum plaatsvindt. Er komen prachtig uitgedoste mensen voorbij en net als elders in de provincie zijn de kleuren rood, geel en groen.

Winkbülle en lachende ezel

De carnavalsvereniging in Heerlen heet de Winkbülle. De naam Winkbülle werd gekozen, omdat deze stempel al van oudsher op de Heerlenaren werd gedrukt, omdat het echte paardenmensen waren. Als wapendier werd de “Lachende Ezel” gekozen, omdat de ezel een vermakelijk lid is van de paardenfamilie maar ook omdat men – zoals de volksmond zegt -, beter van doen kan hebben met een lachende ezel dan met een chagrijnig mens, zo vertelt de website van de Winkbülle.

Niet voor niets wordt aan mensen die zich inzetten voor de Heëlesje vasteloavend “de Zilveren Ezel” uitgereikt.

vastelaovend heerlen

Aod op nuj

Aod op nuj (oud op nieuw) is een bekend evenement voorafgaand aan carnaval in Heerlen, maar het is geen oud- op nieuw zoals je dat misschien verwacht. Met Aod òp Nuj wordt in Heerlen al sinds 2006 de overgang van het oude (Aod) naar het nieuwe (Nuj) carnavalsseizoen gevierd.

Het is een groot buitenevenement met bekende Limburgse artiesten waar één grote rood-geel-groene mensenmassa op afkomt. Dit evenement vindt jaarlijks rond 11-11 plaats.

Stadsprins

Net zoals in andere steden in Limburg, is er in Heerlen een Stadsprins en een Jeugdprins: Jonkheedsprins. Deze worden allebei begin januari uitgeroepen, op de avond dat ook het winnende carnavalsliedje bekendgemaakt wordt tijdens het Heëlesj Sjlagerkonkoer. Net zoals elders in Limburg, is ook in Heerlen de liedjestraditie erg belangrijk.

Gilde Blauw Sjuut

In Heerlen kun je niet om het gilde/broederschap Blauw Sjuut heen. Het gilde, dat veertien vaste leden heeft, rijdt tijdens Vastelaovend traditiegetrouw op een blauw schip door de “Euregio” om Vastelaovend aan te kondigen.

De tent

“De TENT” in Heerlen is een bekend carnavalsevenement, dat plaatsvindt van vrijdag t/m maandag. De tent staat op het Pancratiusplein en wordt uitgebaat in samenwerking met carnavalsvereniging de Winkbülle. Traditiegetrouw wordt carnaval in Heerlen ieder jaar op vrijdagavond afgetrapt.

Grote Optocht en Lichtstoet Heerlen

Op carnavalszondag vindt de grote optocht in Heerlen (Groeëte Optocht Heële) plaats, waar je prachtige kleurrijke creaties voorbij ziet komen. Ook bekend in Heerlen is de lichtstoet (lichtjesoptocht), die op dinsdagavond door de straten van het centrum van Heerlen trekt en íeder jaar weer groter wordt.

Loopgroepen, kleine wagens, prinsenwagens, raadswagens: iedereen mag deze laatste dag van carnaval meedoen. Het evenement trekt inmiddels tienduizend bezoekers.

carnavalsoptocht heerlen

Carnaval 2024 Heerlen

In 2024 wordt er in Heerlen carnaval gevierd van vrijdag 9 t/m dinsdag 13 februari. Wil je ook Vastelaovend vieren in Heerlen? Doen, je bent van harte welkom. Verdiep je wel even in de Limburgse en Heerlense tradities. Dat wordt ontzettend gewaardeerd, net zoals elders in carnavalvierend Nederland 😉

Bekijk alle grote carnavalsevents in Limburg in onze carnavalsagenda.

Deel dit item:
Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb je altijd zin in carnaval? Schrijf je via 'mis niets' in voor de nieuwsbrief en ontvang leuk carnavalsnieuws. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Word je al overladen met e-mails van Jan en Alleman? Volg dan lekker makkelijk ons WhatsApp-kanaal met het leukste carnavalsnieuws.

Volg ons WhatsApp-kanaal