Roze carnaval

“Dit gay event past bij de essentie van carnaval”

Lampegat (Eindhoven) gaat dit jaar voor extra verbinding met Lampegat Pride op carnavalsmaandag. Het event vindt plaats in de nieuwe feesttent ‘D’n Schuur’. Tijdens het feestje treden diverse roze acts op als Karin Bloemen, We Want ABBA!, dj Marjo en Sjansee.

We vroegen programmeur en oprichter Fred Salari (ook wel ‘schuurmeester in opleiding’) meteen de regenboogkleuren van het lijf 😉

Vanuit welke gedachte is dit event ontstaan?

Fred: “Eindhoven had vroeger al de eerste roze carnavalsvereniging ‘Effe anders’ en ook hebben we meerdere gaycafés, waar fanatiek carnaval gevierd wordt. Omdat de acceptatiegraad van gays over het algemeen hoog is, is de vereniging gestopt omdat hun hoofddoel het bevorderen van de acceptatie was.

Zo is het idee ontstaan om één carnavalsdag te organiseren met een roze tintje. Het is geen gayfeest, maar een gemêleerd event waar iedereen welkom is, maar met de sfeer en vibe van een gay event. Er is nu al veel animo voor en het werd initiatief werd warm ontvangen door de carnavalsgemeenschap in Eindhoven. Misschien brengt ook de Stadsprins van Lampegat nog een bezoekje.”

Klopt het dat jullie het enige gay-carnavalsevent zijn in Nederland?

Fred vervolgt: “Eén stad moet de eerste zijn. Gaycafés in carnavalssteden zijn met carnaval natuurlijk allemaal open, maar een specifiek gay-event als dit heb ik elders inderdaad nog niet gespot. Forgive me if I’m wrong.”

Durfde je het makkelijk aan in een tijd waar iedereen woke is? Wij vinden het fantastisch overigens, maar niets gaat tegenwoordig gemakkelijk…

“Inderdaad, maar carnaval is geen plat zuipfeestje zoals sommigen dat nog steeds denken. Het is verbinding brengen, samen carnaval vieren, samen genieten, niet stigmatiseren, geen hokjes en iedereen gelijk. Het feest past wat dat betreft dus perfect in de geest van het traditionele en het hedendaagse carnaval.”

Hoe ziet de line-up eruit?

“Naast special act Karin bloemen hebben we dj Marjo (een bekende gay-dj in Lampegat), We Want ABBA!, Sjansee, Dolle 3’s, een travestieten-act en nog meer artiesten. Ook er is een dweilorkest aanwezig, met alleen vrouwelijke leden. Het dweilorkest bestaat al bijna 32 jaar en was in die tijd ook al vernieuwend. Er is geen dresscode trouwens. Dat past bij het open karakter van het feest.”

Bestaat er al zoiets als gay-carnavalsmuziek?

“Haha, carnavalsmuziek mag natuurlijk altijd wel een beetje schuren, maar bijvoorbeeld Sjansee heeft wel nummertjes die lekker dubbelzinnig zijn. Dat slaat meestal wel aan, haha.”

Waar kun je meer info vinden?

Fred sluit af: “Op de websites carnavalindeschuur.nl en carnavalineindhoven.nl kun je meer info vinden. Er kunnen tijdens het evenement op carnavalsmaandag trouwens 1000 mensen in de tent, maar we gaan ook proberen te live-streamen, dus volg ons sowieso even. Carnavalsfans uit heel het land zijn van harte welkom dit mooie feestje samen met ons te vieren.”

Tip van de redactie om alvast in de stemming te komen 😉

Heb jij ook een leuk gay-carnavalsevent gespot? Laat het ons weten, zodat we onze agenda kunnen updaten. Als redactie kwamen wij, naast Lampegat Pride, tot nu toe alleen gay-carnaval in Köln op het spoor… Alaaf!

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in