6 tips voor Vastelaovend

Zo bereid je je voor op Vastelaovend vieren

Veel burgemeesters adviseren carnavalsvierders van “boven de rivieren” dit jaar niet naar de Zuidelijke gemeentes te komen, maar daar trekt niet iedereen zich wat van aan.

Overweeg je dit jaar tóch Vastelaovend te gaan vieren in Limburg? Bereid je dan goed voor, want misschien nog wel meer dan in andere carnavalsprovincies, staat tijdens carnaval in Limburg het groepsgevoel centraal.

De Maastrichtse Jolanda, van Zazazoo, vertelt hoe je je het beste kunt voorbereiden op Vastelaovend. Lees de volgende 6 tips.

Alaaf!

Vastelaoves-muziek

Als het over carnavalsmuziek gaat, dan hebben Limburgers daar een heel ander idee bij dan carnavalsvierders in de rest van het land. Niet voor niets is het LVK (Limburgse Vastelaovesleedjes Konkoer) het grootste evenement van het jaar, dat voorafgaat aan de start van carnaval.

In Limburg is carnavalsmuziek echt plat en je hoort er dialect in allerlei soorten en maten in terug. Naast verschillende hits van bekende Limburgse carnavals-artiesten, worden er ook regionaal veel liedjes gemaakt, die de plaatselijke bevolking maar al te graag meezingt.

Tip: je hoeft niet per te snappen wat er gezongen wordt om gezellig mee te kunnen doen. Je pikt de sfeer en gezelligheid die de muziek met zich meebrengt meteen op!

Vastelaoves muziek

Zelfgemaakte outfit

Een carnavalsoutfit is voor velen in de rest van het land vaak een snel koopje bij de carnavalswinkel. Wil je het goed doen in Limburg? Dan maak je zelf een outfit en begin je op tijd. Echte Limburgers beginnen vaak al máánden vooraf met verzamelen van materialen en de voorpret begint dus ook al ver voor carnaval.

In tegenstelling tot in Brabant of in de rest van Nederland, hoef je hier niet direct “iemand” uit te beelden zoals een brandweerman, stewardess of politieagent. Ben creatief, zoek materialen bij elkaar en match deze samen tot een mooie carnavalsoutfit.

Als je met een groep gaat, draag je natuurlijk allemaal dezelfde outfit of matchende outfits. Groen, geel en rood (de Limburgse Vastelaoves-kleuren) zijn altijd een goede keuze.

Vastelaovend zelfgemaakte outfit

Buiten Vastelaovend vieren

Limburgers zien wel eens outfits verschijnen waar zij meteen kippenvel van krijgen. Vastelaovend in Limburg vindt namelijk vaak buiten plaats. Dat klinkt gek omdat ook alle kroegen stampvol zitten, maar buiten is waar het echt gebeurt.

Er is overal muziek, groepen mensen en er zijn buitenbarren. Als het weer het dus toelaat, vinden echte Limburgers buiten carnavallen vaak stiekem het állerleukste.

Kleed je wel goed aan gelet op de dikte/laagjes die je aandoet. 

Tip: koop ergens een goedkope winterjas en versier die helemaal in de sfeer van jouw outfit.

Rondjes geven

Daar sta je dan, met je zelfgemaakte, weather-proof outfit. Eindelijk tijd om flink te gaan genieten van de sfeer, de muziek en de mensen om je heen. Juist het gezelschap en het samen één zijn, maakt Vastelaovend compleet.

Ben je met een groep? Vergeet dan ook de dorstige mensen om je heen niet. Het drinken zal komen en gaan en iedereen geeft om de beurt een rondje. Neem dus een goed gevulde portemonnee mee en trakteer lekker mee!

groepsgevoel vastelaovend

Schminken

Als je de prachtige creaties ziet op de gezichten van de Vastelaovend-vierende Limburgers weet je het haast zeker: ze moeten geoefend hebben 😉 Schminken is een vak apart en niet iedereen kan het. Er zijn speciale schmink-workshops te volgen in Limburg, maar meestal wordt er een tijdje vooraf geoefend. Op de kinderen, op jezelf of op vrienden of familie.

Zoek online wat voorbeelden op en ga lekker aan de slag. De juiste materialen in huis halen is heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan aan kwalitatief goede schmink in de juiste kleuren, kwastjes in verschillende diktes en sponsjes.

Haal ook crème en breng die aan als ondergrond. Sommige schmink gaat anders in de huid zitten, waardoor je het er moeilijk van af krijgt.

Wil je juist een mooie make-up-look maken voor carnaval? Lees hier hoe je een mooie carnavals-make-up-look maakt.

De juiste deins-moves

Stilstaan is een no-go, maar helemaal los gaan met allerlei hippe dansmoves is tijdens carnaval in Limburg niet eens per se nodig. Als je niet zo’n danser bent, kun je ook makkelijk carnaval komen vieren. Een beetje heen en weer hupsen en bewegen is al helemaal goed. Laat je leiden door de muziek en deins lekker mee met de Limburgers.

Ah, en oefen ook even even op het woord Vastelaovend. Limburgers spreken namelijk ook écht letterlijk over Vastelaovend en niet over carnaval.

Alaaf, veel plezier!

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? En wil je vaker tof/sjiek nieuws lezen? Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang als éérste leuke carnavalspost. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Ik schrijf me in