Carnavalsversiering en verbod op microplastics

Laatst bewerkt op: 26 oktober 2023

Verbod op microplastics en de invloed op carnaval

De Europese Commissie heeft een verbod ingesteld op microplastics. Microplastics zijn kleine plastic deeltjes van maximaal 5 millimeter die niet oplossen of afbreken in de natuur. De regels zijn ingegaan vanaf 15 oktober 2023, maar er is een overgangsperiode ingesteld, zodat producenten de tijd hebben om aanpassingen door te voeren. Wat heeft het verbod op microplastics voor invloed op versiering voor carnaval zoals glitters, confetti en serpentine?

Welke glitters worden er verboden?

Losse glitters tot 5 millimeter worden sowieso verboden. Denk aan glitters om te knutselen of glitters om je te schminken. Ze zitten ook vaak verwerkt in nagellak, oogschaduw of bijvoorbeeld lipgloss. Kun je door dit verbod helemaal nooit meer glitteren tijdens carnaval? Nope. Er zijn alternatieven. Zo zijn er bioglitters die gemaakt worden van natuurlijke mineralen of plantencellulose en die wel afbreekbaar zijn. Je betaalt hier wat meer voor, maar bent meteen een stuk duurzamer bezig.

Lees hier tips voor een leuke make-uplook voor carnaval.

Bevat confetti ook microplastics?

Wat betekent dit voor confetti en serpentine? Alhoewel confetti, evenals serpentine, vaak gemaakt is van papier, is er ook veel confetti van plastic/kunststof te koop. Ook dit product zal logischerwijs verboden worden. Kies dus altijd voor een papieren alternatief. Wil je het helemaal duurzaam aanpakken? Kies dan voor confetti van gerecycled papier of zelfs voor bloembladconfetti.

Lees hier onze tips over duurzaam carnaval vieren.

Liefde voor carnaval en de natuur

Ook het bouwen van zo duurzaam mogelijke carnavalswagens en carnavalsoptochten, wordt een steeds belangrijker topic. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd: met een beetje creativiteit, zoals het carnaval natuurlijk betaamt, is liefde voor carnaval prima te combineren met liefde voor onze aardbol. Samen duurzaam voorbereiden, samen feesten: het past prima in de traditie van carnaval én de huidige tijdsgeest.

Deel dit item:

Gerelateerd nieuws

GERELATEERDE EVENTS

Altijd zin? Schrijf je in!

Wij liggen bovenop


Heb jij ook altijd zin in carnaval? Schrijf je gratis in als Goudgeel Member en ontvang leuke carnavalspost in je inbox. Wedden dat onze e-mails bovenop jouw leesstapel liggen?

Volg sowieso ons WhatsApp-kanaal en lees als eerste het leukste carnavalsnieuws.

Ik schrijf me in