Carnaval in Brabant

 

Waar in Brabant vier je carnaval?

In Brabant kun je in elk dorp of stad carnaval vieren. Brabants carnaval is één, maar ook weer niet. Elk dorp, stad, vereniging of vriendengroep heeft weer eigen tradities, kleuren en een eigen carnavalsvlag.

In Brabant vier je bijvoorbeeld carnaval in steden als Den Bosch (Oeteldonk), Eindhoven (Lampegat) en Tilburg (Kruikenstad), waar de sociale verhoudingen worden omgedraaid en prins carnaval de baas van de stad wordt.

Misschien komen ook Kielegat, Kaaiendonk, Kattegat, Kruikenstad en Tullepetaonestad je bekend voor. Dat is nog lang niet alles: bekijk op deze kaart van de provincie Noord-Brabant eens alle namen van carnavalsdorpen- en steden.

Een groot bekend evenement in Noord-Oost-Brabant is bijvoorbeeld ook de Cuijkse (Kuukse) Elf Kroegentocht en in Boxmeer vinden de Metworstrennen plaats: een eeuwenoude paardenrace.

In Bergen op Zoom heet carnaval geen carnaval, maar vastenavend. Dat lijkt dan weer op het Limburgse Vastelaovend. Volg je ‘m nog? 😉 Juist, de Brabantse carnavalscultuur is super-veelzijdig.

Carnaval in brabant breda kluntocht

Wanneer viert Brabant carnaval?

Vanaf d’n Elfde van d’n Elfde, als de prins bekend wordt gemaakt, is er al veel te doen. Liedjesavonden, tonpraters, zittingsavonden, prinsen-recepties met de Raad van Elf, Foekepot, dansmariekes en nog veel meer. Tel je de voorbereidingen op d’n Elfde van d’n Elfde mee? Dan begint men eigenlijk al in de zomer 😉

Het carnaval zoals we dat kennen vindt plaats op de zevende zondag voor Pasen en duurt t/m dinsdag, maar tegenwoordig start het feest vaak al op vrijdag en duurt het t/m woensdag. Op de pagina wat is carnaval kun je lezen waarom dat zo is.

In Brabant vinden naast veel feestjes en zelfs een groot Karnaval Festival ook veel (verlichte) optochten plaats. Alsof dat nog niet genoeg is: halverwege de vastentijd, in de periode tussen carnaval en Pasen, worden er op verschillende plaatsen halfvasten-optochten georganiseerd, bijvoorbeeld in Oss en het dorp Zeeland. 

Wat eet je tijdens carnaval in Brabant?

Brabant mag dan bourgondisch en veelzijdig zijn: tijdens carnaval in Brabant worden er 3,4,5 (sommige vier wel 6 dagen feest) veel worstenbroodjes gegeten, maar ook boerenkool, nasi, bami, friet en snacks worden veelvuldig naar binnen gewerkt. Dranquilo is even niet aan de orde. Biertjes en sterke drank (bijvoorbeeld Schrobbelèr) zijn “aan de orde van de dag”.

Alaaf! (behalve in Oeteldonk, daar zeg je dan weer geen Alaaf).

Friet en snacks carnaval brabant

Omroep Brabant en carnaval in Brabant

Omroep Brabant (tv en radio) is onlosmakelijk verbonden met Carnaval in Brabant. Op de vrijdag voor carnaval wordt door Omroep Brabant traditiegetrouw het startsein gegeven voor carnaval met 3 Uurkes Vurraf. Een mega-muziekfeest met veel bekende artiesten die hun beste carnavalsnummers laten horen.

Ook het Keiebijters Kletstoernooi is bekend: een toernooi voor buutreedners en tonproaters (een soort cabaretiers). Omroep Brabant viert carnaval met het Brabantse carnavalsmotto #Fijnfisjenie! Ook doen veel regionale omroepen in Brabant verslag op tv, internet en radio.

Carnaval in Brabant gezelligheid

Kan ik carnaval in Brabant vieren?

Gasten zijn altijd welkom. Brabanders zijn super-gastvrij en trots op hun feest. Maar, houd je wel aan de normale fatsoensregels. Carnaval staat niet voor vreemdgaan en asociaal zuipen. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de carnavalsvlag- en kleuren van het dorp/stad waar je carnaval gaat vieren. Kei leuk als je hier aandacht aan schenkt!

Ook leuk te melden: is het geen carnaval? In Den Bosch en Oosterhout kun je carnavalsmusea bezoeken.

Een leuk carnavalsfeest bezoeken?

Bekijk in de carnavals-agenda welke grote events er plaatsvinden. Wil je weten wat er in jouw buurt georganiseerd wordt door de carnavalsvereniging? Bekijk dan de pagina In jouw buurt.

Trakteer op een Goudgele Rakker

Doe 'ns ruig dit jaar


Zitte gij er ok zo lekker feestelijk bij op de bank dit jaar?
En heb je zin om vaker VETTE carnavalscontent te lezen?

Schrijf je in als Goudgeel Member en ontvang voortaan exclusief onze e-mails.

Ik trakteer op een biertje